קליניקת
קליניקת
קליניקת
קליניקת
קליניקת
קליניקת

נעלים

מתי כדאי לנעול לפעוט נעליים?

האם כדאי לנעול נעליים לתינוק לפני שהולך עצמאית? אולי כמה חודשים אחרי שהתחיל הליכה? האם לשלוח את התינוק או הפעוט לגן עם נעלים? האם לבקש שיחלוץ אותם במשך היום?

איזה סוג של נעליים לרכוש? רכות, קשיחות?

במאמר זה נדבר על סוגי הנעלים השונות ומטרתן, והאם ומתי לנעול לילדים נעליים.

 

חשוב לנו לדעת בשביל מה אנו נועלים לפעוט נעליים. לכן לרוב אנו הפיזיותרפיסטיות, מעוניינות במידע רב הקשור להתפתחותו של הילד: האם הפעוט מתפתח בהתאם לגילו? האם החל ללכת וכמה זמן הוא כבר הולך, האם התשתית הגופנית שלו טובה, האם יש לו גמישות יתר או טונוס נמוך?

לכל ילד קצב משלו, בגיל, ביציבות ובבשלות שבהם הוא מתחיל לצעוד.

לפי הגדרת משרד הבריאות, טווח הנורמה להליכה נע בין גיל 9 חודשים ועד לגיל שנה ו 9 חודשים. זהו טווח מאוד גדול, בו הילד יכול להתחיל ללכת. בנוסף, בתחילת הליכה התינוק אינו יציב.

הליכה ראשונית נראית קצת ברווזית, פיסוק גדול ברגליים או בכפות רגליים, או גם וגם. לעיתים אצבעות הרגליים מכווצות על מנת "לתפוס" את הקרקע. ולעיתים הידיים גבוהות, "שומרות עליו" (מצב שנקרא HIGH GUARD) או מאוגרפות (נראה כאילו מחזיקות את האוויר על מנת לא ליפול).

לתינוק לוקח זמן להתייצב לאחר תחילת הליכה. התייצבות יכולה להגיע רק לאחר כמה חודשי הליכה. שרירי היציבה של הגוף ושל כפות הרגליים צריכים להתנסות במגוון משטחים, מגעים ותחושות. בנוסף, יש להתרגל ללכת במהירויות שונות, לדעת לשנות כיוון מבלי ליפול, להתבונן לכיוונים אחרים תוך כדי הליכה, להחזיק דברים בידיים ועוד.

בהנחה שהתפתחותו של הילד היתה טובה עד עכשיו והוא החל ללכת בטווח הנורמה, יש לתת לו ללכת יחף עד כמה שניתן על מנת לפתח את השרירים הקטנים של כף הרגל. ההמלצה היום היא נעילת נעלים לאחר מינימום 3 חודשי הליכה.

אבל הרבה פעמים, אנו נועלים נעליים או סנדלים במטרה להגן על כפות הרגליים מפציעה. 

כשקר בחוץ אנחנו שמים על הרגליים נעלים, לשם שמירה על חום גוף. כשחם בחוץ, המדרכות מאוד חמות, לא ניתן ללכת עליהן יחפים, זה גורם לכוויות, ובהרבה גני שעשועים או פארקים אנו לא סומכים על הבטיחות – שברי זכוכיות, קוצים ועוד...

במצב כזה יש לשים לילד נעליים\סנדלים, וכדי שיהיו יחסית רכות על מנת לתת לשרירי כף הרגל הזדמנות להמשיך ולהתפתח.

לדוגמה:

חשוב לזכור כי גם במקרים הללו כדאי להמשיך וללכת גם יחפים. קורה והתינוק מתחיל לצעוד דווקא בגשם הראשון... כמובן שננעל לו נעליים, אך נקפיד לחשוף את כפות רגליו מספיק פעמים למשטחים שונים.

לעומת זאת יש ילדים שמתעכבים מעט ברכישת הליכה עצמאית, וזקוקים למתן תמיכה לכף הרגל על מנת להתחיל ללכת. לדוגמא:

· ילדים עם גמישות יתר בעיקר באזור הקרסול, שהרגל לא מונחת על המשטח בצורה טובה (קורסת פנימה או החוצה).

· ילדים עם טונוס מאוד נמוך, שהיציבה שלהם בעמידה לא מספיק יציבה על מנת להתחיל ללכת.

לילדים אלה ננעל נעלים אפילו לפני שהולכים עצמאית, ועל הנעלים האלו לתת תמיכה טובה לרגל. כלומר, עליה להיות קשיחה מאחור ומחזיקה היטב את כף הרגל במנח טוב. על הסוליה להיות מעט קשיחה גם כן, כך שלא ניתן ממש "לסחוט" את הנעל אך כן לכופף את חלקה הקדמי (אזור האצבעות). גם במקרים האלה, את הנעליים לא ננעל לילד כל היום, עליו עדין לחוות משטחים שונים כשהוא יחף. ננעל אותן לזמן מוגדר במשך היום, בעיקר תוך תרגול עמידה והליכה עם הילד, לפי המלצות הפיזיותרפיסטית.

לדוגמה:

גם מבחינה רגשית, לעיתים נעילת נעליים נותנת לילד את הביטחון העצמי להתחיל לעזוב ידיים ולעשות צעדים בצורה עצמאית ללא תמיכה. בגלל התחושה שמשהו עוזר להם להיות יציבים.

בהנחה שכבר החלטנו שצריך לקנות נעליים, איזה סוג? חברה? טרום הליכה? צעד ראשון? גבוהות?

התשובה תלויה במטרת שלשמה אנחנו מעוניינים בנעילת הנעליים כמו שדיברנו קודם (האם ליופי, האם התינוק כבר רכש הליכה או שקיים קושי מסוים):

· נעלי טרום הליכה מגינות על כף הרגל אך אינן מקנות יציבות (רכות מידי, ללא תמיכה נוספת לקרסול).

· נעלי צעד ראשון מסוימות מחזיקות טוב את הקרסול, אך עם סוליה עדיין יחסית רכה, מה שמאפשר עבודה קלה של שרירי כף הרגל ומקנה יציבות טובה.

· נעליים גבוהות נותנות הרבה יציבות ובד"כ קשיחות יותר, כך שכף הרגל עובדת פחות, אך מאוד יציבה ונמצאת במנח טוב.

· נעל ספורט יותר רכה מנעל קשיחה ובמידה והיא גבוהה (באזור הקרסול), יכולה לשמור טוב על מנח הרגל. לדוגמה (אין משמעות לחברת הנעלים):

הבחירה צריכה להיות על פי הצרכים שלנו ושל הילד, הנוחיות שלו והבטיחות שלו.

לייעוץ והדרכה נוספת בנושא אפשר לפנות אלי.

להתייעצות, לאבחון ויצירת קשר >